Varför luftpump?
En luftpump gör nytta året runt. På sommaren tillför den extra syre samt ger ökad cirkulation. Några tillfällen när syretillförsel är extra viktigt:
- Vid stigande vattentemperatur på sommaren. Vid höga temperaturer i vattnet uppstår lätt syrebrist.
- På morgonen är det oftast minst syre i vattnet. Alger och växter absorberar syre på natten för att sedan ge ifrån sig syre på dagen. Därför finns det ofta mindre syre i vattnet på morgonen.
- På hösten när det finns mycket organiskt material på botten (t ex löv) går det åt mera syre.
- På vintern gör syrepumpen dubbel nytta. Den tillför livsviktigt syre samtidigt som den håller en liten del av dammen isfri.
Välja rätt luftpump
Tabellen nedan hjälper dig att välja rätt luftpump till din damm. På vintern är lagom stor pump bäst. Den behöver vara tillräckligt kraftig för att hålla en liten vak isfri men är den allt för kraftig kan den störa fiskarna när de behöver gå ner i varv.
Samtliga våra luftpumpar är IP klassade för användning utomhus. Placera pumpen väderskyddat. Bäst fungerar det om pumpen pumpar kall luft ner i vattnet. Allt för varm luft ökar risken för kondens.
Tips! En öppen vak i dammen är viktigt för att släppa ut sumpgaser men om isen tillfälligt fryser vid sträng kyla är det ingen större fara. Man ska inte knacka eller borra hål i isen då detta gör mer skada än nytta. Fiskarna som går i vinterdvala kan lätt skadas av vibrationerna som blir när man bankar på isen. Häll hellre ljummet vatten på isen för att smälta den.
Tips för säker drift på vintern:
- Placera inte syrestenarna för djupt i dammen. Oftast räcker det med ca 30-50 cm djup.
- Vår rekommendation är att inte placera pumpen allt för långt från dammen, helst max 10 meter från vattnet. Om slangarna blir över 3 meter så använd en grövre slang än 4 mm.
- Unvdvik veck och böjar på slangen. Vecken skapar mottryck och i böjarna samlas kondensvatten som riskerar att frysa. Bästa placeringen för pumpen är relativt nära dammen, gärna en bit ovanför vattenytan med slangen sluttande ner mot vattnet utan böjar.
- Placera pumpen väderskyddat och välventilerat i t.ex ett litet pumphus. Bäst funkar det om den står kallt/ouppvärmt, det minskar risken för kondens.
- Byt syrestenar regelbundet, de håller normalt ca 1-2 år. Vid byte, köp inte för små eller för få syrestenar i förhållande till pump. Man bör undvika att köra utan syrestenar, utan något motstånd kan pumpen gå med för höga varv.
- Vid svåra förhållanden och problem med kondens kan rörisoleroing runt slangen vara en lösning, det minskar risken för isproppar.